Johan Beuzenbergs hart ligt bij hout
‘Tachtig procent van onze bomen komt van paleis ’t Loo’
Of het nu gaat om een latje van een meter of een compleet houten winkelinterieur: Johan Beuzenberg zaagt en timmert het in elkaar in zijn werkplaats in Sint-Maartensdijk. ,,Ik zit al zo’n veertig jaar in het hout”, zegt hij. ,,Ik zie meteen welke boom geschikt is voor welk project.”
Hij begon als klein jongetje in het houtbedrijf van zijn vader, in Dreischor. ,,Als klein ventje stond ik al achter de machines”, vertelt hij. Ook zijn opa zat in het hout, hij had een wagenmakerij. ,,Opa was zo secuur. Dan zette hij zo’n wagen in de lak, daar kon je jezelf gewoon in spiegelen. Dan zei mijn oma: ‘stop er nou maar mee, straks rijdt die wagen naar de mestput.’ Maar dat kon opa niet, zijn werk moest perfect zijn. Dat heb ik ook.” Hij herinnert zich een klant, die balken wilden hebben uit eiken stammetjes. ,,De kwaliteit van die stammen was echt niet goed. Dat heb ik hem ook gezegd, maar hij wilde ze per se. Vond ze prachtig. Karakteristiek. Dus heb ik ze uiteindelijk toch maar meegegeven, maar het liefst had ik ze niet van de werf laten gaan. Het was niet de kwaliteit die ik wil leveren.”
Hoge pieten
Johan heeft zijn bedrijf in Sint-Maartensdijk. De eerste jaren was dat vooral machinale houtbewerking, zoals het maken van kozijnen, deuren en trappen. Maar de laatste jaren gaat hij steeds meer terug naar zijn ‘roots’: een zagerij. ,,Zo ben ik ooit begonnen, daar ligt mijn hart.” Hij heeft al heel wat mooie producten mogen afleveren. Van tuinhuisjes tot het winkelinterieur voor de winkel van Wijnhoeve de Kleine Schorre en picknicktafels en een overkapping voor Neeltje Jans. ,,Bij de Kleine Schorre komen allerlei hoge pieten, die dan vragen met welke architect er gewerkt is”, lacht Johan. ,,Dan zeggen ze: we hebben een timmerman in Sint-Maartensdijk, die alles maakt wat we maar willen. Grappig toch?” En inderdaad, je kunt het zo gek niet bedenken of Johan maakt het. Rotte plekken in een dieplader? Johan maakt er precies passende planken voor. Kasten of tafelbladen in afwijkende maten? Hij draait zijn hand er niet voor om. ,,Hier is alles mogelijk, ook van afmetingen die totaal niet standaard zijn. En ik kan snel leveren. Als tijdens een verbouwing blijkt dat er een balk rot is en je moet die bestellen, dan kan daar wel twee of drie weken levertijd op zitten. Ik lever binnen een dag.
Grote zaagmachine
Waar Johan vooral heel blij mee is, is zijn grote zaagmachine. ,,Die heb ik van een Belg gekocht, die stopte met zijn zagerij. Die man komt nog weleens langs, en dan zegt hij: wat staat die machine er toch mooi bij. Dat vind ik een prachtig compliment!” Door deze grote zaagmachine is het werk er voor Johan een stuk makkelijker op geworden. ,,Met die kleine machines kon ik bomen met een doorsnee van 40 centimeter doorzagen. Dikkere kon ook wel, maar dat was echt een gedoe. Met deze zagen we met gemak een boom van 1 meter twintig door.”
Johan zelf leerde het vak voornamelijk van zijn vader. ,,Op de LTS koos ik houtbewerking, dat was een foute keuze. Wat ik daar moest leren, wist ik allemaal al! Eigenlijk had ik beter metaal kunnen kiezen, want lassen vind ik ook fijn.” Dat is nog steeds zo: ,,Af en toe bedenk ik iets waarbij ik met metaal bezig kan zijn. Een hefboom maken bijvoorbeeld. Want soms moet ik gewoon een middagje lekker lassen.” Zijn hart ligt bij hout, maar als hij alles opnieuw zou doen… ,,Dan zou ik misschien toch iets anders gaan doen. Hoe leuk ik dit ook vind, ik zou ook graag onderhoud van boten doen. Geweldig vind ik dat. Ik heb mijn eigen boot, vroeger ging ik vissen op de Noordzee, maar nu varen we (met Gerda) alleen nog voor de gezelligheid.
Koninklijk hout
Bomen hebben voor hem geen geheimen. ,,Zodra ik een boom zie, weet ik wat die doet. Of hij krom zal trekken, of rot is van binnen. Laatst kreeg ik een balk binnen van negen meter. Totaal krom. Maar door ‘m met de hand bij te schaven, krijg ik hem toch netjes.” Hij werkt vooral met Douglas hout, afkomstig van de Douglasspar. ,,Dat is echt kwaliteitshout. En het grappige is: ongeveer tachtig procent van mijn hout komt van het terrein van paleis ’t Loo. Koninklijk hout dus eigenlijk.” Het leukste aan zijn werk vindt hij, dat je van boom tot eindproduct alles in de hand hebt. ,,Je begint met een ruwe boomstam en na een week heb je een wagen vol picknicktafels. Dat complete proces, dat blijft ook na veertig jaar nog steeds iets moois.”
Bron: Eendrachtbode.